Jaap Harkema

Mijn naam is Jaap Harkema en run samen met Pieter Feenstra de Dierenartsenpraktijk Bolsward. Bolsward is een stadje in Friesland tussen de afsluitdijk en Sneek, bekend van de Elfstedentocht (volgens insiders komt ie in februari). Het complete team bestaat uit nog 1 andere dierenarts in loondienst en 3 partime assistentes. Zoals nog veel praktijken in Friesland is het nog een all round praktijk, dat wil zeggen een gemengde praktijk met vooral koeien en kleine huisdieren. Was het eerder een praktijk met 90 % grote huisdieren en 10 % klein, nu is deze verhouding 50-50 geworden. Naast deze verschuiving is er de laatste jaren geïnvesteerd in onderzoeksapparatuur als bloedanalyse apparaten, echo en digitale röntgen.

Na mijn studie in Utrecht waar ik in 1986 afstudeerde heb ik eerst in Winsum (Gr) geassisteerd, waarna ik in 1988 in Bolsward kwam te werken. Na 3 praktijkpanden verder zitten we nu inmiddels in hartje Bolsward in het oude pand van de Friesland bank.

Volgend jaar is Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa. Met deze benaming heeft de organisatie gemeend het project 11 fonteinen in het leven te roepen met in elke stad van de 11 steden een fontein. En je raadt het al: die van Bolsward komt bij ons voor de praktijk. Of we hier nu zo gelukkig mee moeten zijn……

Ik hoop dat ik met mijn lidmaatschap een bijdrage kan leveren aan een stabiele CAO zowel voor dierenartsen als assistentes, zodat ons mooi beroep aantrekkelijk blijft. Dit heeft natuurlijk niet alleen met de beloning te maken maar ook met hoe de overheid ons beroep ziet en wat we zelf uitstralen. Een punt van zorg is in de toekomst is de invulling van de vacatures. Vooral in de buitengebieden (buiten de randstad) is het vinden van personeel een niet gemakkelijke opgave.

Daarnaast zijn de administratieve verplichtingen iets wat je als dierenarts niet wilt en wat met het diergeneeskundig handelen niet veel van doen heeft. Hierdoor verliest ons mooie beroep zijn aantrekkelijkheid vooral bij de landbouwhuisdieren dierenarts. Door bemoeienissen van Verin / nVWA met het voorschijfpatroon van diergeneesmiddelen en het opstellen van onmogelijke vierkantsvergelijkingen lijken we tegenwoordig meer op een administrateur dan een dierenarts. Dit heeft echter niets te doen met de CAO’s voor dierenartsen en assistentes maar het is echter wel zo dat we ons beroep aantrekkelijk moeten houden, zodat we alle aankomende dierenartsen een goede CAO kunnen blijven bieden.

Groet vanuit Tjerkwerd
Jaap Harkema